I 30 år har utredarna famlat i jakten på Olof Palmes mördare.
I 30 år har konspirationsteorier florerat – och tillkommit.
Aftonbladet har granskat tio av de mest omdiskuterade spåren.
Text: Kalle Karlsson
SYDAFRIKASPÅRET
Palmeutredarna fick redan en vecka efter mordet tips som pekade på sydafrikansk inblandning. Motivet skulle vara Olof Palmes stöd till ANC och hans uttalade motstånd till apartheidregimen.
I september 1996 gick den sydafrikanske agenten Eugene de Kock ut och hävdade att den sydafrikanska säkerhetstjänsten låg bakom mordet. Enligt de Kock organiserades mordet av superspionen Craig Williamson.
Sydafrika-spåret har fått ny luft på senare år. Det har framkommit att hyllade författaren Stieg Larsson tidigt intresserade sig för dessa uppgifter. I början av 2015 blev spåret hett även för utredarna. Författaren Sten Flygare har vittnat om att han sett en mystisk man på ett hotell i närheten av Olof Palmes bostad i Gamla stan veckan före mordet. Några år senare kunde han koppla hotellmannen till Eugene de Kock då han av en slump syn på en tidningsbild på den ökände torpeden. För ett par år sedan upptäckte Sten Flygare ett klipp ur SVT:s nyhetssändning från 1 mars 1986. På -bilderna syns en man som visar upp sitt pass på Arlanda, på väg att lämna landet. Mannen påminner om Eugene de Kock.
Att den sydafrikanske spionen Craig Williamson befann sig i Sverige under mordnatten har tidigare slagits fast av chefsåklagare Jan Danielsson.
Sydafrika-spåret behöver inte vara separerat från polisspåret. Det har spekulerats i att sydafrikanska agenter utfört mordet med hjälp av -enstaka polismän med högerextrema åsikter.
TALAR FÖR
Det fanns ett starkt Palme-hat på grund av stödet till ANC. Eugene de Kock gick 1996 ut och namngav spionen Craig Williamson som den som skulle ha organiserat mordet. Antiapartheid-konferensen hölls i Stockholm en vecka före mordet. Det finns uppgifter, mer eller mindre bekräftade, om att Craig Williamson fanns i Stockholm vid tiden för mordet. Bildanalyser från ett SVT–reportage -antyder att även Eugene de Kock kan ha varit i Stockholm.
TALAR EMOT
Trots att spåret har utretts har det inte gått att fastslå att någon av de utpekade agenterna fanns på Sveavägen. ”Det låter för spektakulärt att de skulle genomföra mordet mitt i city, på en plats okänd för dem. Gärningsmannen hade av allt att döma lokalkännedom, men de kan förstås ha fått hjälp”, säger journalisten och författaren Lars Borgnäs, som gjort flera uppmärksammade dokumentärer om Palmemordet.
33-ÅRINGEN
Victor Gunnarsson, eller 33-åringen, som han benämndes i medierna var den förste att anhållas för mordet.
Tipsen om honom kom in redan dagen efter. En kvinna hade besökt kafét Mon Chéri klockan 22 på mordkvällen i sällskap av två väninnor. Där hade de kommit i kontakt med en man som uttryckte ett starkt hat mot Olof Palme. Ett flertal liknande tips kom in under utredningens första dagar. Victor Gunnarsson hämtades in till förhör den 8 mars 1986 men släpptes samma kväll. Kriminaltekniker vid SKL upptäckte spår på Victor Gunnarssons jacka som tydde på att han nyligen avfyrat ett vapen. Det gick dock -inte att slå fast att vapnet var av samma typ som det som hade använts vid mordet av Olof Palme.
Andra vittnen uppgav att Gunnarsson gått in under en pågående nattbioföreställning klockan 23.45 på Kungsgatan. Polisen Börje Wingren, som ledde förhören med Gunnarsson, gav 1993 ut boken ”Han sköt Olof Palme”, skriven tillsammans med Anders Leopold.
Victor Gunnarsson flyttade till USA och hittades mördad 1993
i ett påstått svartsjukedrama.
TALAR FÖR
Vittnen har berättat att Victor Gunnarsson var i området och att han precis före mordet vädrade sitt Palme-hat. Andra vittnen har pekat ut Gunnarsson som den man som klev in mitt i en nattbioföreställning strax efter mordet. Det fanns vittnesuppgifter om att han försökt ändra sitt utseende i samband med mordet, vilket han förnekat i förhör.
TALAR EMOT
Gunnarsson greps en kort tid efter mordet men släpptes samma kväll. Bevisningen mot honom var tunn.
CHRISTER PETTERSSON
Pettersson är den enda som blivit åtalad för mordet. Han dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten.
Christer Pettersson var missbrukare, dömd för våldsbrott och det är fastställt att han rörde sig i området under mordkvällen. Åtalet mot honom byggde till stor del på att Lisbet Palme pekat ut honom, en vittneskonfrontation som sedan underkändes sedan det framkommit att Lisbet Palme fått förhandsinformation om att polisen gripit en missbrukare.
Polisen misstänkte att Pettersson utfört dådet på uppdrag av Lars Tingström, Bombmannen, som blivit nekat nåd för sitt livstidsstraff.
Mordutredningen var under 1990-talet till stor del inriktad mot Pettersson och efter den friande domen arbetade man för att få till en resning i Högsta domstolen.
Christer Pettersson avled 2004 efter att ha halkat på en isfläck och slagit huvudet i marken.
TALAR FÖR
Polisen anser sig ha fastslagit att Pettersson var i om-rådet under kvällen. Det tyngsta beviset i åtalet var Lisbet Palmes utpekande. Personer i Petterssons krets har vittnat om att han utfört mordet. Sigge Cedergren köpte en revolver .357 Magnum och berättade på sin dödsbädd att han lånat ut den till Christer Pettersson. Vittnen säger sig ha sett Pettersson utanför biografen Grand tidigare under kvällen. Motivet uppges ha varit att han agerade på uppdrag av Bombmannen Lars Tingström som nekats nåd för sitt livstidsstraff.
TALAR EMOT
Lisbet Palmes vittnesmål underkändes i hovrätten då hon fått förhandsinformation om den gripne. Det finns osäkerhet även kring hennes vittnesmål i första förhören. Vittnet ”Lars”, som stod i mördarens flyktväg på Tunnelgatan och såg honom på några meters håll, har sagt att han ”borde ha känt igen Pettersson”. Christer Pettersson har förnekat varje motiv eller agg mot Olof Palme. Mördaren agerade av allt att döma proffsigt och framstod som en van skytt. Det är tveksamt om en påtänd Christer Pettersson hade kunnat agera så kyligt.
POLISSPÅRET
Ett samlingsbegrepp för olika teorier om att polisen som sådan eller enskilda poliser varit inblandade i mordet. Misstankarna väcktes tidigt efter polisens märkliga agerande på mordnatten och drevs sedan främst av journalister. Efter mordet kom en rad tips in om poliser som haft motiv genom extrema politiska uppfattningar där man såg Olof Palme som landets värsta fiende. De uppgifter som pekat på walkie-talkie-män omkring mordplatsen räknas till polisspåret. I efterhand har flera av varandra oberoende källor lämnat tips som pekat in mot polisen. Uppgiftslämnare har framträtt och berättat att de fått erbjudanden om pengar för att utföra mordet på Olof Palme. Uppdragen ska ha kommit från poliser eller personer med kopplingar till säkerhetspolisen.
TALAR FÖR
En rad vittnesiakttagelser från mordkvällen har pekat på poliser som agerat märkligt
i området och personer med walkie-talkies. Andra uppgiftslämnare har berättat att de fått -erbjudande från poliser att mörda statsministern. Det fanns kretsar inom Stockholmspolisen som bar på ett hat mot Olof Palme. Tips som har pekat in mot polisen eller Säpo har ”slarvats bort”. Poliser eller personer inom säkerhetstjänsten hade tillgång till vapen och kännedom om Palmes livvaktsskydd. Gösta Söderström, förste polis på plats, hävdade fram till sin död att viktiga larmtider manipulerats i efterhand i protokoll.
TALAR EMOT
Polisspåret bygger på en rad indicier. Även om en polisbil åkt på David Bagares gata och även om poliser innehaft en lägenhet i mördarens flyktväg kunde de inte förutspå vilken väg makarna Palme skulle ta hem från biografen Grand.
STAY BEHIND-RÖRELSEN
En hemlig, statlig, svensk, landsomfattande motståndsrörelse byggdes upp i Sverige under 1950-talet inför hotet om en sovjetisk invasion. Liknande organisationer fanns i andra Nato-länder.
Genom åren fördes det fram tips om att Stay Behind kunde kopplas till Palmemordet. Motivet skulle ha varit statsministerns arbete för internationell nedrustning, där han bland annat aktivt drev frågan om en kärnvapenfri zon i Norden.
TALAR FÖR
Det finns ett motiv då Palme sågs som en fiende i den här rörelsen. Experter som Leif GW Persson har talat om möjliga konspirationer i militära kretsar.
TALAR EMOT
Eftersom spåret inte har utretts grundligt finns varken så mycket som talar för eller emot att Stay Behind var inblandat.
ISRAELSPÅRET
Olof Palme var en aktiv aktör för att få till en fredsuppgörelse i Mellanöstern. Därför kan det ha funnits ett motiv hos sionisterna, en teori som bland annat framförts av politikern Per Garthon, som menar att mordet hade politiska förtecken. Den judiska terrorgruppen Sternligan hade det politiska ansvaret för mordet på svenske FN-medlemen Folke Bernadotte 1948. Bernadotte mördades -efter att han lagt fram en fredsplan där Jerusalem skulle internationaliseras och inte vara den judiska huvudstaden.
En av Sternligans högsta ledare, Yitzhak Shamir, blev
senare premiärminister för Israel 1983–1984 och 1986–1992.
Hans Holmér, som ledde Palmeutredningen första året, har bekräftat att man i utredningen samarbetade med israeliska underrättelsetjänsten Mossad – som alltså kan ha varit de som planerade mordet.
TALAR FÖR
Det fanns ett politiskt motiv. ”Vi hade Arafat-besöket och så vidare. De kan möjligen ha funnits med i bakgrunden som ”påhejare”, säger Lars Borgnäs.
TALAR EMOT
Inga uppgifter har pekat på israelisk inblandning.
PKK-SPÅRET
I mitten av 1980-talet hade ett antal PKK-avhoppare i Sverige mördats. Delvis på grund av morden hade Sveriges regering valt att terroriststämpla organisationen. Med stöd av dåvarande utlänningslagen kunde medlemmar från PKK deporteras från Sverige. Spaningsledningen med Hans Holmér i spetsen drev PKK-spåret och kallade det ”huvudspåret” utan att någon utomstående fick veta vad det gällde.
PKK-spåret ledde till den ökända Ebbe Carlsson-affären där justitieminister Anna-Greta Leijon hade godkänt att förläggaren Ebbe Carlsson bedrev privatspaning.
TALAR FÖR
Det fanns en motivbild, om än diffus. PKK var kapabelt att utföra attentat.
TALAR EMOT
Hans Holmér förde upp PKK–spåret tidigt. Trots stenhård granskning kunde man inte hitta några spår.
CHILESPÅRET
Att det fanns en hotbild mot Olof Palme från Chilejuntan var känt. En hemligstämplad rapport från 1977 redogjorde för att det fanns en dödslista, skriftligen godkänd av Pinochet. Det enda utländska namnet på listan var Olof Palme.
”Att jag fanns på Chilejuntans dödslista fick jag veta redan 1975. Det är faktiskt första gången som en regering utsatt mig för ett hot”, sa Palme i Svenska Dagbladet 1979.
Fyra dagar efter mordet på Sveavägen ska exil-chilenaren José Jara Rioseco lämnat uppgifter till polisen i Malmö att två chilenska yrkesmördare befann sig i Stockholm vid tiden för mordet. Författaren Anders Leopold pekar i sin bok, ”Det svenska trädet skall fällas”, ut den person som ska ha hållit i vapnet. Mannen var chef för den militanta delen av fascistiska nationalistfronten ”Patria y Libertad”.
TALAR FÖR
Olof Palme stod på Chilejuntans dödslista. Det finns uppgifter om att chilenska yrkesmördare varit i Stockholm vid tiden för mordet.
TALAR EMOT
Det har inte framkommit några fler uppgifter som pekar åt att Chile skulle vara inblandat.
CIA
Enligt en teori ska amerikanska CIA varit inblandat för att Olof Palme vägrat samarbeta kring vapenaffärer. Under den här tiden levererade USA vapen till Iran, Irak och Contras, där leveranserna till Iran ansågs komplicerade. USA försökte då leverera vapen till ett ”tillåtet land”. Olof Palme stoppade flera avtal mellan Bofors och ”falska” slutanvändarländer. Han ska ha blivit en fara för Ronald Reagan, George Bush och CIA-chefen William Casey då han antydde att han skulle ta upp vapenfrågan inför FN. Enligt CIA-agenten Gene ”Chip” Tatum ska mordet ha lagts ut på sydafrikanska yrkesmördare.
TALAR FÖR
CIA hade ett -motiv i och med att Olof Palme hindrade vapenaffärer. Enligt Lars Borgnäs fanns amerikanska avlyssningsexperter i Stockholm vid den här tiden. ”De (CIA) är inte aktuella som gärningsmän, men de kan ha varit behjälpliga”, säger han.
TALAR EMOT
Finns inte mycket att gå på gällande detta spår, vare sig för eller emot.
RAUSINGBREVET
Efter Eva Rausings död 2012 fann polisen en serie mejl skrivna sommaren 2011. Där berättar Eva Rausing om hur hon oroas för sitt eget liv och hur hon misstänker att en person hon känner väl kan ha varit inblandad i mordet på Olof Palme. I ett brev skickat till journalisten Gunnar Wall skriver hon:
”… jag har nyligen fått veta av min man att XX låg bakom mordet på Olof Palme… Jag tror jag vet var mordvapnet finns”.
Motivet ska ha varit ekonomiska, enligt Eva Rausing. Affärsmannen som pekades ut som mördare eller anstiftare till mordet ansåg att Olof Palme var ett hot mot hans företag och ville inte förlora det.
TALAR FÖR
Inget mer än Eva Rausings brev har pekat på detta spår.
TALAR EMOT
Eva Rausings tips lämnades till Palmegruppen redan i slutet av 90-talet. Det undersöktes och avfördes från utredningen.